SUPERPATA

[dit is een blog geschreven voor sportschool Bodytime te Amsterdam]

Je hebt ze misschien al gespot, die schattige schoentjes waar menig Bodytime-medewerker op rondhuppelt in de gym. So, what’s up with that?? We kregen er al een paar vragen over van jullie, dus hier in volle glorie het ontluikend mysterie van de ‘superpata’ verder onthuld..

Made in China
Deze ‘Feiyue’ schoentjes komen oorspronkelijk uit China. Nu denk je bij ‘Made in China’ al snel foute boel. Maar niets is minder waar bij deze exemplaren. Nee, Feiyue is namelijk een oud, ambachtelijk merk dat al in 1920 zijn eerste ‘sneakers’ uitbracht. De schoenen zijn de standaard voor Kung Fu en Wushu beoefenaars, en in toenemende mate ook populair bij sporten zoals parkour en freerunnen. En dus ook bij Bodytime! Ze ogen lekker simpel, gemaakt van canvas met een rubberen zool. Ook de teen is van rubber. Dat is handig voor het uitdelen van een Kung Fu schop maar ook als je een keer een kettlebelletje van zeg 16 kilo op je voet laat vallen.

Vlieg vooruit
Feiyue betekent letterlijk “vlieg vooruit”. Een zeer adequate benaming vinden wij, want je ervaart een stuk meer flexibiliteit en mobiliteit dan bij de gemiddelde sportschoen. Dit ‘vrije gevoel’ wordt veroorzaakt door de rubberen zool die zacht en flexibel is en aan de zijkanten rond oploopt. Dit in tegenstelling tot de meeste sportschoenzolen die steviger zijn en met een hoek oplopen waardoor je als het ware op een plateautje staat. De ronde Feiyue-zool volgt echter de vorm van je eigen voet(zool). Het is even wennen, want deze ronding betekent dat het moeilijker is dan met gewone schoenen om je balans te behouden wanneer je op één been gaat staan. Bijvoorbeeld bij een single leg deadlift, maar ook al bij een simpele lunge. Het voordeel van dit ogenschijnlijke nadeel is dat al die kleine spiertjes en peesjes in (met name) je voet en enkel veel harder moeten werken om balans te houden. Met andere woorden: JIJ doet voortaan het stabiliserende werk in plaats van die luie plateauzool!

Goed gegrond
Je voeten zijn je fundament. Superbelangrijk dus dat die goed alert en productief zijn tijdens een workout en niet half in slaap sukkelen door de alomgeprezen ‘dempende’ zool die het werk uit handen neemt. Een dunne, flexibele zool betekent dat je voeten meer prikkels kunnen opvangen en je letterlijk meer gegrond bent én dus ook meer gegrond sport. Klinkt goed toch??

We begrijpen dat jij inmiddels staat te trappelen om ook een paar van deze wonderschoentjes aan te schaffen. Goed nieuws: je kunt ze gewoon bij Bodytime kopen want we hebben een aardige batch op voorraad. Kosten? Slechts 25 euries. Beschikbare kleuren: zwart of wit.

We horen graag wat jullie ervaringen zijn met deze schoenen. Dus heb je ze al of ben je van plan ze aan te schaffen, laat hieronder dan even weten hoe ze bevallen!

P.S.
Zoals jullie ongetwijfeld weten is China een land waar veel namaak producten hun oorsprong vinden. Helaas is ook Feiyue slachtoffer geworden van namaak. Sinds 2005 bestaat er namelijk ook een Frans re-design van de echte Feiyue schoenen. Feiyue China heeft tot op heden hier nog geen rechten toe gegeven. Bodytime hecht waarde aan kwaliteit en levert om die reden alleen de originele schoenen (die ook nog eens veel goedkoper zijn dan de Franse namaak, ha!). Mocht je de schoen toch elders willen aanschaffen dan bij Bodytime let hier dan even op gezien de Franse variant van de schoen ook echt een ander type zool heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s