FITNESS MUFFIN MAGIC # 2

200 gram bloem: Voorbeelden: Havermout, kokosbloem, amandelbloem, kastanjebloem, boekweitbloem, speltbloem, volkorenbloem. Zelf doe ik meestal 100 gr havermout + 100 gr van één of verschillende van de bovenstaande opties. Havermout zorgt voor een lekkere chunky  samenstelling, is zeer voedzaam en vullend én is mijns inziens een van de betere graanproducten omdat het een relatieve lage glycemische index* heeft. Fan van havermout dus.
200 ml vloeibaar: Melk, soyamelk, fruitsap, water, vers getrokken thee (denk aan lavendel, groene thee, verveine, munt, zoethout (of een combinatie hiervan).
2 eieren: Tok tok! Hier heb ik niets aan toe te voegen :-)
2 eetlepels vet/olie: Mijn favoriet is kokosolie (de koudgeperste ‘virgin’ variant, in tegenstelling tot de ontgeurde variant), maar ook boter (geklaard of gewone) roomboter zijn ook prima opties, evenals lijnzaadolie, sesamolie en walnootolie.
Optioneel: Voor extra smeuigheid: Banaan, avocado, bessen of geraspte wortel, courgette of appel.
Voor extra luchtigheid: Extra eiwit, rijsmiddel (onder het mom ‘weet wat je eet’ kun je hier meer lezen over de ins en outs van rijsmiddelen)
Voor extra zoetigheid: gedroogd fruit (bijv. rozijnen, dadels, pruimen), biologische honing, stevia (poeder of druppels)
Voor spannende smaakjes: Snufje zout, kruiden en specerijen (denk aan kaneel, karwijzaad, vanille, kardemom, cacao, anijs) of donkere chocolade (ik ben fan van Vivani Chocolade puur 92% want suikervrij maar toch smeuïg, mild en met die heerlijke diepe pure cacaosmaak. Te koop o.a. bij Ekoplaza). Iets wat ik binnenkort ga proberen als toevoeging: rozenwater. Lijkt me heerlijk. Verder zijn verse gember en geraspte citroen en/of sinaasappelschil ook een heerlijke toevoegingen. Ik zou zeggen: experimenteer er op los.
Voor extra bite: Grof gemalen noten (walnoten, amandelen, hazelnoten) of zaden (pompoen, zonnebloempitten)

Mix de natte ingrediënten door elkaar en de droge. Schep dan alles bij elkaar en giet in de muffin vormpjes (losse papieren of silicone vormpjes – it’s all good).  En dan hoppa de oven in, onderste verdieping (20 min op 200 graden). Check na 10 minuten even de stand van zaken. Zijn er al donkerbruine verkleuringen te zien, leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en/of zet de oven lager naar 150 graden.

Laat de muffins afkoelen (hou ze in de vormpjes zodat ze niet uitdrogen) dan, als ze koud geworden zijn,  per stuk verpakken in folie of zakjes. Zo heb je altijd een gezonde verse snack beschikbaar, lekker mee naar je werk of in de sporttas. Je kunt ze ook opdringen aan je minder gezonde vrienden. Altijd leuk ;-)

Noot: let bij gebruik van gedroogd fruit en fruitsap altijd even op de ingrediëntenlijst. Zit er toegevoegd suiker bij? Kies dan liever een puurdere variant. Om dezelfde reden is beter om niet-biologische honing op  het schap te laten staan. Aan niet-biologische honing kan namelijk suikerwater worden toegevoegd, of bijvoorbeeld aan het ‘voer’ voor de bijen. Dit kun je helaas niet terugvinden op etiket, dus je weet er niks over. Bij biologische honing mag dit niet, dus zo ben je er zeker van dat het puur natuur is. Biologisch of niet: het blijft natuurlijk gewoon honing dus gebruik met mate. Ik raad aan niet meer dan 2-3 eetlepels voor dit muffinrecept.

* Als een product een lage glycemische index heeft, betekent het dat het je bloedsuikerspiegel relatief weinig doet schommelen. Producten met een lage glycemische index zijn een goede keus onder andere omdat ze een stabielere energie verschaffen (in tegenstelling tot de pieken en dalen van snelle suikers), langer een verzadigd gevoel geven én je een minder opgeblazen gevoel geven. Allemaal zaken die zeer goed van pas komen als je lekker wilt trainen! Meer lezen over glycemische index ? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s