GEWOONTES VERANDEREN? ZÓ DOE JE DAT

Een paar weken geleden legde je nog gepassioneerd aan iemand uit waarom suiker zo slecht voor je is. Vandaag ligt er toch weer een Tony Chocolonely in je kast (die verdomde limited editions!).

Catootje
Wij mensen zijn nu eenmaal creatures of habit: we zeggen wel dat we willen veranderen maar als puntje bij paaltje komt kiezen we het hazenpad. Het doet mij denken aan de strip Jan, Jans en de Kinderen, waarbij zusjes Karlijn en Catootje (fervent dierenliefhebbers) bij de slager staan te demonstreren met een bord. Even later wil Catootje bij het avondeten gewoon haar vlees opeten. Dan zegt Karlijn “Zeg, we zijn toch vegetariër?” Waarop Catootje sneert: “Ik wil best vegetariër zijn, maar niet onder het eten!”.

Hoe herkenbaar..

Feit: we slagen er vaker niet dan wel in om de nodige discipline op te brengen om blijvende gedragsverandering aan te meten.
Oorzaak: Onze verwachtingen zijn te hooggespannen of onrealistisch, we willen te snel en te veel of zijn onvoldoende voorbereid op innerlijke weerstand die de kop opsteekt (hé, ineens heeft de couch potato een stem!).
Gevolg: we vallen net als Catootje ten prooi aan opportunisme..

De volgende 4 tips komen dan goed van pas:

1. Begin klein
Wil je bijvoorbeeld minder koolhydraten eten? Dan kun je overwegen voor de lunch in plaats van brood een salade te eten. Bléh, te veel werk, hoor ik je denken. En ja, eerlijk is eerlijk: in de praktijk blijkt elke ochtend al gapend een luxe salade bereiden soms bést lastig.
Je komt erachter dat je vaak geen tijd of zin hebt, geen inspiratie, geen fatsoenlijk lekvrij bakje beschikbaar hebt of domweg een tekort aan ingrediënten in huis. Denk dan niet gelijk lááát maar, maar versimpel je plan de campagne gewoon. Kijk wat je wél kunt doen wat in de lijn van je doelstelling ligt. Wat cherrytomaatjes, (voorgeraspte) worteltjes, een halve komkommer. Desnoods koop je ze ergens onderweg. Eventueel een bakje humus mee als dip en klaar ben je. Jamie Oliver zou trots zijn op je no nonsense aanpak. Heb je een keer wat meer resources tot je beschikking dan ga je natuurlijk wél voor die luxe, jaloersmakende groene salade.

2. Focus op 1 ding
Vaak is het zo met goede voornemens dat je een slechte gewoonte wilt vervangen met een goede. Stel je kampt met een koffieverslaving. Je hebt gehoord dat verse gemberthee heel gezond is om de dag mee te beginnen. Je bent bereid je felbegeerde ochtend koffie op te offeren voor een mok dampende gemberthee. So far so good. Maar ga dan niet gelijk op dag 1 de koffie schrappen en de gemberthee introduceren want dat zijn 2 dingen! Doe de eerste periode gewoon beide. Ja je hoort het goed. Je drinkt én koffie én de gemberthee. Als je dat min of meer consistent 2 weken vol kunt houden ben je toe aan level 2: de koffie af en toe overslaan. Zie het als een game spel: pas als je level 1 echt goed onder de knie hebt ga je door naar level 2.

3. Join forces
Het is niet voor niets dat veel mensen zich bij een groep aansluiten wanneer zij een gewoonte willen aanleren/afleren. Samen hardlopen, samen op paleo-dieet, samen stoppen met roken, samen een cursus mindfulness, samen 30 dagen geen plastic afval produceren etc. Iedereen gaat voor zijn/haar persoonlijk doel maar je versterkt en stimuleert elkaar onderweg. Je bent minder vatbaar voor negatieve gedachten. Kortom: je trekt je aan elkaar op als de motivatie even achterwege blijft.

4. Excuus Truus: erken & move on
Wees alert op de ‘ja maren’ die vroeg of laat de kop opsteken en zie ze voor wat ze zijn: het gemiep van Excuus Truus. Wie? Excuus Truus schuilt in elke dappere powervrouw die graag haar leven wil verbeteren. Truus is de Ambassadrice der Slechte Gewoontes.

Je hebt je voorgenomen ‘s ochtends te gaan hardlopen voor je werk maar dan regent het. Je ligt in bed en dan begint Excuus Truus redenen op te sommen waarom je niet moet gaan.

Je zou niet meer gaan snacken na het avondeten maar dan dient de avond zich aan en jahoor, Excuus Truus probeert het gewoon: “Zonde hoor van die lekkere hapjes, straks bederven ze nog /Ach wat maakt het uit / Eén portie maar! / Vanaf morgen doe ik het anders”.

Excuus Truus, de naam zegt het al, is géén innoverende, flamboyante persoonlijkheid. Ze is een couchpotato die alle verandering schuwt. En hoewel je best wel weet dat haar argumenten uit slappe clichés bestaan, kan ze toch verdomd overtuigend uit de hoek komen. Regel #1: Ga nooit in discussie met Truus want dan wint ze aan kracht, hoe laf haar excuus ook is. Erken haar aanwezigheid en…move on.

Tot slot
Het belangrijkste bij deze 4 tips is eerlijkheid naar jezelf over je motieven. Zeg je JA tegen een voornemen dan zeg je niet alleen JA tegen de positieve consequenties die jouw mooie nieuwe gewoonte jou gaat brengen. Je zegt ook JA tegen het ongemak van het loslaten van de oude gewoonte.
Misschien is de salade soms ronduit goor. Misschien gaat je eerst hardlooptraining wel belabberd. Misschien is de gember uitgedroogd.
Check je attitude in dat soort situaties en stel bij indien nodig. Een excuus om af te haken is namelijk altijd wel te vinden als je ernaar op zoek bent.  Wees dus eerlijk, kijk wat je wél kunt doen en ga door! #NoExcuses!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s