VERSTOPPEN & VERSIEREN ZOALS EEN INKTVIS

[dit stuk is in opdracht geschreven voor Animals Today]

In dit filmpje toont oceanograaf David Gallo in een TED praatje een bizarre eigenschap van inktvissen (en andere waterbeesten behorend tot de stam der weekdieren) namelijk het vermogen zich te camoufleren als een kameleon.

Undercover pro’s
Eigenlijk overtreffen deze weekdieren het op zich al knappe kunstje van de kameleon: zij zijn namelijk niet alleen in staat de kleur van hun omgeving na te bootsen maar ook het patroon, helderheid en textuur. Bijvoorbeeld van een alg, steen of de zeebodem. Ze doen dit primair om zich te verstoppen voor roofdieren. Zo  beweegt de octopus in het filmpje zich als een ‘bewegende steen’ voort over de zeebodem, bedachtzaam daarbij nooit de snelheid van de golven of de speling van het licht te overtreffen, want dat zou tot ontmaskering van de truc kunnen leiden. En áls hij dan toch ontmaskerd wordt dan kiest hij voor het tegenoffensief, namelijk zo groot mogelijk worden. De huid rondom zijn ogen kleurt daarbij razendsnel donkerbruin zodat zijn oogwit extra groot en dreigend lijkt. Ware undercover professionals dus, deze inktvissen!

De ogen van reuzenpijlinktvissen zíjn al de grootste van het dierenrijk (ze kunnen zo groot als een voetbal worden!) dus in tegenstelling tot de octopus hoeven zij op dit vlak in ieder geval niet te bluffen.

Ready for battle
Maar ook de pijlstaartinktvis weet met zijn snelle kleurschakeringen zijn omgeving goed voor de gek te houden: in het filmpje zien we twee mannetjes vechten, wat ze doen door hun achtersten tegen elkaar te botsen. Als de mannetjes heel agressief worden kleuren ze wit. Dit kunstje kunnen ze al in één seconde klaren: van donkerbruin opeens bleek wit. Helemaal ready for battle!

De grote splitstruc
Vrouwtjesinktvissen zijn echter niet zo gecharmeerd van het lijkbleke voorkomen van hun bewonderaars. “Geen probleem”, denkt het mannetje; “Ik splits mijzelf gewoon in tweeën!” Terwijl hij het vrouwtje al zwemmend het hof probeert te maken is hij er beducht op haar alleen zijn vriendelijke, bruine kant te tonen terwijl de zijde die zij níet ziet (maar de andere mannetjes wel!) lijkbleek blijft.

Supercool toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s