DE BRUINE WITTE BEER

[dit stuk is in opdracht geschreven voor Animals Today]

Op de eilanden Admiralty, Baranof en Chicagof Islands (ook bekend als de ABC-eilanden, Alaska) leeft een populatie bruine beren.  Maar hoe bruin zijn deze beren eigenlijk? Qua uiterlijk en gedrag horen de beren duidelijk tot de bruine beren soort. Hun genetische samenstelling bleek na onderzoek echter verdacht veel op dat van ijsberen te lijken…

De onderzoekers van Universiteit van Californië in Santa Cruz analyseerden het DNA van zeven ijsberen, één ABC-eilanden bruine beer, één vasteland Alaska bruine beer, en één zwarte beer. Het team ontdekte dat de ijsbeer een opvallend homogene soort is met geen bewijs van afkomst van de bruine beer. Dit in tegenstelling tot eerdere conclusies van andere studies die juist suggereerden dat de ijsbeer ontstaan is door hybridisatie en dus van oudsher afstamt van de bruine beer.

Wit of misschien toch bruin?

Hoe het waarschijnlijk zit? Aan het einde van de laatste ijstijd is een bevolking ijsberen door het terugtrekkende ijs gestrand op de ABC-eilanden. Bruine mannetjes beren zwommen vervolgens van het Alaskaanse vasteland naar de eilanden toe, paarden met de ijsbeervrouwtjes en zo transformeerde de ijsbeerbevolking van het eiland geleidelijk tot een soort die tot voor kort aangezien werd als simpelweg een groep bruine beren. De inspanningen om de relatie tussen ijsberen en bruine beren te begrijpen werd bemoeilijkt door het ongewone geval van de ABC-eilanden bruine beren:

“Het is alsof je de relatie van de mens tot de chimpansee aan het bestuderen bent en je genetische analyse deels een vreemdsoortig DNA bevat dat voortkomt uit een vreemde groep mensen die waren gehybridiseerd met chimpansees. Je zou op heel vreemde testresultaten stuiten totdat je deze kronkel uitgestreken hebt”, aldus de onderzoekers.

Naarmate het klimaat opwarmt en er meer Arctische zee-ijs verloren gaat kan dit scenario zich op grotere schaal voordoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s