VOLTA

[dit stuk is in opdracht geschreven voor 3VOOR12/Amsterdam]

Bij het begin van het culturele seizoen trapt ook de Amsterdamse Popprijs af met de eerste serie kwartfinales. Dit jaar is poppodium en oefenruimte Volta wederom gastheer van een van die kwartfinales, maar wat heeft het nog meer te bieden? Ik vraag het, namens 3VOOR12/Amsterdam,  aan Jorn van Heesch, coördinator van dit cultureel jongerencentrum in stadsdeel Westpark.

Op een zoveelste koude druilerige zomerdag van dit jaar klop ik  aan bij een pand gelegen aan de Houtmankade 336 in stadsdeel Westerpark. “Gesloten in augustus”, staat er met een papiertje op de deur aangegeven. Net als ik me in de regen begin af te vragen of we toch niet ergens anders hadden afgesproken opent de deur. Jorn van Heesch, Volta’s coördinator en programmeur kijkt mijn in plastic poncho gehulde verschijning enigszins beduusd aan. Als ik mijzelf voorstel, volgt er een enthousiast welkom.

In de podiumzaal doet de sfeer inderdaad aan als ‘de zomerstop’. Een zeil over het drumstel op het podium, barstoelen op hun kop op de bar, lichten uit. De discobal reflecteert het weinige licht dat door de kleine ramen naar binnen waagt te komen. We nemen plaats op de zwarte hoekbanken onder de ramen.

Gevalletje apart
Al snel blijkt: Volta is een gevalletje apart  in het rijtje aanbieders van Amsterdamse podia. Dit heeft op de eerste plaats alles te maken met het feit dat het een gesubsidieerd cultureel jongerencentrum is, in tegenstelling tot de standaard commerciële podia. Het jongerencentrum is onderdeel van een welzijnsinstelling voor Amsterdam-Centrum en West: Stichting IJsterk Actief Burgerschap en Participatie. Het algemene reilen en zeilen regelt Jorn van Heesch, en verder zijn er nog twee andere vaste medewerkers in dienst. Overige taken als barwerk neemt een ploeg vrijwilligers op zich. Verder onderscheidt Volta zich in dat zij zich vooral richten op jonge muzikanten (8-25 jaar) en dat het een platform biedt voor rock, punk, metal en en aanverwante genres.

Spotgoedkoop
Of het nu door de subsidie komt of het hebben van een jonge doelgroep: oefenen bij Volta is spotgoedkoop. Voor 6 euro p/uur mag je al met je bandje de oefenruimte in (wel even een week van te voren reserveren), incl. gebruik van het aanwezige materiaal. Solo-artiesten betalen tijdens daluren zelfs het luttele bedrag van maar 1,50 euro p/uur. Hoewel het drumstel, de gitaarversterker, een basversterker en zanginstallatie waarmee de oefenruimte is voorzien, niet van de kwaliteit is die je bij MuzyQ of het vertrouwde Melody Line zou vinden, is het prima om er als non-prof lekker op te spelen, aldus Jorn.

Een veelzijdig podium
Wat heeft Volta nu zoal te beiden? Ten eerste dus een oefenruimte, maar ook twee cursusruimtes (waar o.a. muzieklessen plaats vinden), een sportzaal, een kleine opnamestudio en een kleine podiumzaal (waar tot mijn verbazing toch nog 150+ man in past, verzekert Jorn mij). In deze zaal is er wekelijks op donderdag een zogenaamde rocknacht en vinden op vrijdagen en zaterdagen regelmatig optredens of feesten plaats zoals bijvoorbeeld het maandelijkse gothic-feest. Dit laatste gegeven verbaast mij geenszins, gezien de donkere, grillige sfeer en inrichting. Volta biedt ook jaarlijks onderdak aan een kwartfinale van de Amsterdamse Popprijs, de grootste talentenjacht van de stad. Het podium trapt het seizoen af met de tweede kwartfinale van de door GRAP georganiseerde prijs.

Verder zijn er tal van activiteiten voor jongeren vanaf acht jaar. Zo werkt Volta samen met verschillende organisaties zoals scholen op het gebied van workshops (fotografie, schrijven, documentaire maken, theater etc.) en de Junior Jam waarbij kinderen/jongeren samen met anderen onder begeleiding bands vormen. Je kunt er ook stage lopen of vrijwilliger worden. Hiermee is Volta misschien wel de meest laagdrempelige instap voor de beginnende alternatieve muzikant.

Verstopt
Het grote aanbod van Volta steekt schril af tegen de zichtbaarheid van de instelling. Misschien is de niet-commerciële insteek de reden dat het pand totaal niet opvalt. Jorn beaamt dit en geeft aan dat het pand van het stadsdeel is en het aan strenge eisen moet voldoen op het gebied van gevelaanduiding. Het is zelfs zo, vertelt hij, dat mensen vaak denken dat Volta in een buitenwijk ligt en lastig bereikbaar is; iets wat de populariteit en instroom aan nieuwe bezoekers niet ten goede komt. Het grappige is dat Volta gewoon doodleuk in centrum-west gelegen is. Niet een onzichtbaar lullig zijstraatje, nee gewoon pal in zicht, uitkijkend op het Nassauplein. Zoals gezegd, van buiten schreeuwt het pand niet bepaald om aandacht maar gezien de pontificale locatie, zo pal voor de oostelijke uitgang van het Westerpark, vraag ik me toch af hoe ik het niet eerder heb kunnen zien (zeker als west-sider en liefhebber van kleine, alternatieve Amsterdamse  uitgaansgelegenheden). Achja, zoals zoveel toko’s in Amsterdam; je moet gewoon even weten waar het zit.

Op woensdag 7 september 2011 strijden bij de Amsterdamse Popprijs in Volta de volgende bands om één directe plek in de halve finale: PleaSe!, Mister and Mississippi, Eaglin Miles, The Fridge, The Treets en Feather and the White. De avond begint om 20.30u, de entree is € 6,- (met flyer € 5,-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s