DE TOSCAANSE DROOM

[dit is een blog geschreven voor Italië Magazine]

Een fraai opgeknapt landhuis kopen in het hart van Toscane lijkt niet voor iedereen weggelegd. Borgo di Vagli echter biedt de aantrekkelijke mogelijkheid (deel)eigenaar te worden van een onder architectuur gerestaureerd complex.

Borgo di Vagli is een prachtig en stijlvol gerestaureerd 14de-eeuws gehuchtje in het glooiende Toscaanse landschap nabij Cortona. Olijfboomgaarden, fruitbomen en oeroude eiken vormen het decor en het uitzicht op een 10de-eeuws kasteel in de vallei is spectaculair. Nadat de borgo eeuwenlang bewoond werd door families die leefden van het vruchtbare Toscaanse land, liep het dorp na de Tweede Wereldoorlog leeg. Eind jaren zeventig verliet de laatste bewoner de borgo waarna die ten prooi viel aan verval.  Tegenwoordig schittert de Borgo di Vagli echter weer in originele staat. Het is het resultaat van een tienjarig restauratieproject van de befaamde architect-restaurateur Fulvio Di Rosa. Enthousiast vertelt hij aan ons hoe de exclusieve vakantiebestemming vorm kreeg. 

‘Typisch Toscane’, merkt Di Rosa op over het langdurige bouwtraject. De bureaucratische processen hebben maar liefst zes jaar in beslag genomen. Maar deze aanpak heeft ook zo zijn voordelen, legt hij uit; het is immers de reden dat er op het platteland van Toscane nauwelijks lelijke gebouwen te vinden zijn. Een bouwproject in de regio moet beperkt blijven tot restauratie van bestaande funderingen, een wet die de Toscaanse bouwpolitie streng bewaakt. ‘Ik doe mijn best restauraties zo trouw aan het origineel als mogelijk uit te voeren’, antwoordt de architect, gevraagd naar zijn filosofie. Een restauratie dient een ongesigneerde, authentieke waardigheid uit te stralen en niet de stempel van de architect te dragen, zo stelt hij. Dat er een architect aan te pas is gekomen moet in het eindresultaat zo veel mogelijk verhuld worden: ‘De beste benadering is bescheidenheid.’ ‘Maar,’ voegt hij er aan toe, ‘een grondige kennis van de oorspronkelijke bouwstijl is essentieel voor het resultaat.’ Niet voor niets won Borgo di Vagli in 2007 de Best International Redevelopment Award van International Property Awards in samenwerking met CNBC.

Bordo di Vagli beschikt over tien luxe appartementen met elk maximaal tien eigenaren. Het complex is van alle moderne gemakken gezien terwijl de terracotta vloeren, lage deuropeningen, kleine raampjes en de massieve stenen muren zorgen voor een rustieke plattelandsuitstraling. Dat betekent een hoge-snelheid-internetverbinding onder houten balkenplafonds in de Toscaanse heuvels. De eigenaren van Borgo di Vagli zijn meestal hoogopgeleide Britten, Amerikanen, Nederlanders, Scandinaviërs en Zwitsers tussen de veertig en vijftig jaar oud, cultureel ingesteld en fervente reizigers. Met het reserveringssysteem van Borgo di Vagli worden dertig weken per jaar eerlijk verdeeld over de eigenaren. De overige tweeëntwintig weken van het jaar kunnen worden geboekt op basis van beschikbaarheid volgens het principe wie het eerst komt, die het eerst maalt. Eigenaren kunnen, mits beschikbaar, ook meerdere appartementen tegelijk reserveren. Zo blijkt die droom van een familiereünie in Toscane opeens
toch niet zo’n extravagant plan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s